Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Παρέμβαση του δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου και υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας με τον συνδυασμό «Δυτική Συμπολιτεία» του Θ. Σώκου στην συγκέντρωση με ομιλητή τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοίδη στο ξενοδοχείο «Ιόνιον».


«Σας καλωσορίζω στον Πύργο ως δήμαρχος αλλά είμαι αναγακασμένος να σας δυσαρεστήσω ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Θύμιο Σώκο.
Κ. Υπουργέ, ήρθατε σήμερα στον πιο εγκαταλειμμένο και πιο απομονωμένο νομό της χώρας, τον τελευταίο νομό της Ε.Ε. για να εξαγγείλετε την οριστική απώλεια της Ολυμπίας οδού, ενός έργου που η Ηλεία περίμενε για 50 και πάνω χρόνια και που θα έφερνε επιτέλους την ανάπτυξη. Εξαγγείλατε τη δημοπράτηση του τμήματος της Ολυμπίας οδού Πάτρα-Πύργου για την ακρίβεια μέχρι το Βούναργο και διαγράψατε το έργο Πύργος-Τσακώνα.
Σας εμπιστεύομαι και θεωρώ ότι, όπως μας διαβεβαιώνετε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την δημοπράτηση του τμήματος αυτού αν και φοβάμαι ότι θα διαψευστούνε. Ωστόσο Ολυμπία οδός για το νομό Ηλείας δεν υπάρχει πια αφού πλέον θα σταματάει στο Βούναργο. Θυμόμαστε όλοι πριν δυόμισι περίπου χρόνια τα μηχανήματα που είχαν στηθεί και κατασκεύαζαν τη νέα γέφυρα του Αλφειού. Επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει νέα γέρφυρα, δεν θα υπάρξει Ολυμπία οδός από τον Πύργο μέχρι τη Τσακώνα.
Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για να δικαιολογήσει το ότι η κυβέρνηση επέλεξε το νομό Ηλείας για να προχωρήσει στην περικοπή του έργου. Από τους πέντε οδικούς άξονες που κατασκευάζονται επελέγη μόνο ο νομός Ηλείας, ως ο αδύναμος κρίκος. Δεν δικαιολογείται απο κανένα λόγο το ότι εξαιρέθηκε το τμήμα της Ολυμπίας οδού Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα από τη σύμβαση παραχώρησης, το μόνο δηλαδή τρόπο που θα εξασφάλιζε την άρτια υλοποίηση του έργου.
Ξέρουμε για την κρίση, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η κρίση διάλεξε μόνο και κυρίως την Ηλεία να χτυπήσει.
Μετά τον Πύργο οι παρθένες παραλίες του νομού Ηλείας θα περιμένουν μάταια την ανάπτυξη. Ένας τυφλός οδικός άξονας που θα σταματάει στο Βούναργο δεν μπορεί να είναι άξονας ανάπτυξης. Γιατί δεν θα μπορεί να μεταφέρει το τουριστικό και εμπορικό ρεύμα.
Πληροφορήθηκα ότι αναφερθήκατε νωρίτερα στο Επιμελητήριο στην άσχημη εικόνα της πόλης μας με τα σκουπίδια και επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στον δήμαρχο. Έπρεπε να ξέρατε ότι ο δήμος Πύργου είναι ο μόνος δήμος στην Πελοπόννησο που διαθέτει αδειοδοτημένο χώρο για τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά η απουσία και η ολιγωρία του κράτους ακύρωσαν και ακυρώνουν μέχρι σήμερα τη δυνατότηρα του δήμου να χρησιμοποιήσει το χώρο και να κρατήσει την πόλη καθαρή. Η απουσία και η ολιγωρία του κράτους επί δεκαετίες δεν μπορεί να δημιουργούν ευθύνη για τον δήμαρχο.





ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ο κ. Παρασκευόπουλος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε αναφορικά για την Ολυμπία οδό τα εξής:

«Ελπίζω πως η δέσμευση για τη δημοπράτηση του τμήματος της Ολυμπίας οδού έστω μέχρι το Βούναργο, ενός έργου ημιτελούς  που σταματά έξι χιλιόμετρα πριν τον Πύργο, να υλοποιηθεί και να μην επαναληφθεί το σήριαλ των αλλεπάλληλων εξαγγελιών για τη δημοπράτηση του αεροδρομίου της Ανδραβίδας που τόσο αναγκαίο είναι και αυτό για την ανάπτυξη της Ηλείας.
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι φορείς της Ηλείας, όπως άλλωσε πολλοί απ’ αυτούς εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους, γνωρίζουν και κατανοούν ότι η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη δεν έρχονται μέσα απο έναν τυφλό οδικό άξονα.
Καμιά πολιτική προεκλογική σκοπιμότητα δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν να γίνει απολογητής του ακρωτηριασμού του έργου. Το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές που ακρωτηριάζουν ή αναιρούν σημαντικά έργα για την περιοχή μας και καταδικάζουν την Ηλεία στην απομόνωση και την εγκατάλειψη,  βρίσκουν απολογητές σε πολιτικές παρατάξεις και πολιτικούς χώρους και παράγοντες της Ηλείας, εξηγεί γιατί ο νομός μας βρίσκεται  ακόμη στην κατάσταση αυτή.
Η Ηλεία θα πρέπει να αγωνιστεί με όλα τα μέσα για την ολοκλήρωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί και περιλαμβανόταν στην αρχική σύμβαση, αλλά και να συμπεριλάβει και τη σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας».

Όσον αφορά το πρόβλημα με τα απορρίμματα, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Με απογοήτευσε ο κ. Χρυσοχοίδης γιατί δεν πίστευα ποτέ ότι θα στρατευόταν με έναν τόσο φτηνό τρόπο στην προεκλογική σκοπιμότητα διότι πολύ καλά γνωρίζει, ή όφειλε να γνωρίζει, ότι επί μήνες με αγωνιώδεις προσπάθειες έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος όχι με ευθύνη της δημοτικής αρχής και του δήμαρχου αλλά αποκλειστικά με ευθύνη της κυβέρνησης για την εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών και για την εξεύρεση λύσης.
Γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει ότι όλοι οι δήμοι της Ηλείας και της Πελοποννήσου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το πρόβλημα των σκουπιδιών αλλά μόνο στον Πύργο δημιουργήθηκε η εφιαλτική αυτή κατάσταση.
Έστω και τώρα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στον Πύργου που «είδε» και «γνώρισε» το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πολίτες της Ηλείας ελπίζω να ευαισθητοποιηθεί και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς να βοηθήσει άμεσα στη λύση του προβλήματος. Εγώ, παρότι μόνος μου, θα συνεχίσω να παλεύω για τη σωτηρία της πόλης και τον άμεσο καθαρισμό της»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου