Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μια ρεαλιστική πρόταση για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία.

Θύμιος Σώκος
Υπ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
 
                    











Μάκης Παρασκευόπουλος
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας

Σήμερα, μέσα στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης που γνώρισε η χώρα μας στη νεώτερη ιστορία της, με το πολιτικό σύστημα απαξιωμένο και την κοινωνική συνοχή διαλυμένη, το στοίχημα για την αυτοδιοίκηση και την πολιτική είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης. Είναι η ικανότητα υποβολής μιας συγκεκριμένης και ρεαλιστικής πρότασης για την ανασυγκρότηση και την πρόοδο.

Το νέο στοίχημα της αυτοδιοίκησης
Για την αυτοδιοίκηση, που ως μέρος του πολιτικού συστήματος μοιράζεται τις ευθύνες που της αναλογούν για την εθνική αποτυχία, το στοίχημα είναι η ανάδειξή της σε μεταρρυθμιστικό κοινωνικό και πολιτικό φορέα, ικανό να διεκδικήσει και να ασκήσει αποφασιστική δημόσια εξουσία, να σχεδιάσει τις νέες πολιτικές και τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη. Εκεί που απέτυχε το υδροκέφαλο, κομματικό ,πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος ,καλείται να πετύχει η αυτοδιοίκηση προτείνοντας νέα μοντέλα διοίκησης, κοινωνικής οργάνωσης και παραγωγής, χαράσσοντας σταθερούς δρόμους ανάπτυξης.

Ισομερής ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι γνωστά, όπως επίσης είναι γνωστή και η αναντίστοιχη έσχατη θέση της. Έχοντας στόχο την αντιμετώπιση αυτού του κεφαλαιώδους ζητήματος, παραδίδουμε τις επόμενες ημέρες στους πολίτες ένα πρόγραμμα με το οποίο αναδεικνύεται η συλλογική περιφερειακή συνείδηση, προτάσσοντας, μαζί με την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, την καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων μέσα στην ίδια μας την Περιφέρεια. Κοντολογίς η Περιφέρεια είτε θα αναπτυχθεί ισομερώς στο σύνολό της ,είτε δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.

Ταχεία ολοκλήρωση των υποδομών στην Ηλεία
Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ εγγυάται την ταχεία ολοκλήρωση των έργων υποδομών που θα διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία του νομού μας.
o        Την έγκαιρη αποπεράτωση της Ολυμπίας Οδού, του άξονα Πύργος-Βυτίνα-Τρίπολη, των δρομολογημένων έργων εκσυγχρονισμού των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης, τον εκσυγχρονισμό και την επανεκκίνηση του Σιδηροδρόμου και τη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβίδα παράλληλα με το αεροδρόμιο του Άραξου, που θα ολοκληρώσουν το αναγκαίο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών για να κινηθούν οι μηχανές της ανάπτυξης.
o        Την εκπόνηση και υλοποίηση ενός χωροταξικού στρατηγικού σχεδίου για τον Τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, που θα δημιουργήσει επί τέλους τις προϋποθέσεις για επενδύσεις.
o        Τις στρατηγικές παρεμβάσεις για την συνδυασμένη αξιοποίηση των αρχαιολογικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ηλιδα, Επικούριος Απόλλων, Χλεμούτσι), των παρθένων παραλιών και του πολυποίκιλου περιβάλλοντος (Αλφειός, Πηνειός, Νέδα, Κοτύχι, Φολόη, ιαματικά λουτρά Κυλλήνης και Καϊάφα).
o        Τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς σε συνδυασμό με την ανάπλαση των παραλιακών οικισμών.
o        Τη στροφή στην πρωτογενή παραγωγή με ουσιαστικές παρεμβάσεις για την δημιουργία μεταποιητικών βιομηχανιών και Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.
o        Τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού και του αποστραγγιστικού δικτύου.
o        Την επέκταση του φυσικού αερίου και στην Ηλεία και την αξιοποίηση του δικτύου από την διαφαινόμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Κατακόλου, αλλά και των υδρογονανθράκων, που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος της κρουαζιέρας.
o        Τη δημιουργία οργανωμένων χώρων υποδοχής της βιομηχανίας – βιοτεχνίας με ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ και επιχειρηματικών πάρκων.
o        Τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
o        Την ίδρυση αυτόνομου ΤΕΙ και Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία .
o        Την άμεση αποπεράτωση του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά.

Μάκης Παρασκευόπουλος

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου